Over mij

Welkom! Ik ben Jeanette Oord-Kaandorp. Onder de naam Verre de Jeanette maak ik glasobjecten. “Verre” betekent glas, dus ‘glas van Jeanette’… 

Ik woon in de mooie Hanzestad Kampen aan de IJssel. Daar kun je me vinden in mijn eigen atelier. En natuurlijk is het, op afspraak, mogelijk om eens vrijblijvend te komen kijken. 

Sinds 2010 ben ik met glas bezig, steeds meer lerend over de mogelijkheden. Voor mijn werk gebruik ik verschillende technieken zoals Glasfusing, Flamework, Pate de Verre en Glas in Lood. Het combineren van deze technieken is voor mij de uitdaging om een mooi en uniek object te maken.  

Glas is tijdloos, blijft altijd mooi, fascinerend, sterk maar ook kwetsbaar.

Naast mijn fascinatie voor glas is mijn hobby tuinieren. Mijn glaswerk en mijn hobby zijn goed met elkaar te combineren en ik verwerk dan ook botanische elementen (uit eigen tuin) in mijn werk. 

Mocht je vragen hebben over mijn werk, dan kun je mij via het contactformulier bereiken.

verre de Jeanette ovenstook

Glasfusing

Heel eenvoudig gezegd is glasfusing het samensmelten van verschillende stukken en kleuren glas. Dit doe ik op een temperatuur tussen de 600°C en ruim 800°C. Je kunt er zowel in het platte vlak als driedimensionaal mee werken. Afhankelijk van het aantal lagen glas krimpt het object of vloeit de vorm juist uit.  

Flamework

Bij Flamework of Lampwork vorm ik een glasstaaf of glasbuis rechtstreeks in de vlam tot een klein object; bijvoorbeeld een kraal, kerstbal of bloem. Het is dus zelfs mogelijk om in het “klein” glas te blazen. De brander die ik gebruik  brandt op propaan met zuurstof.

Flamework Verre de Jeanette
verredejeanette mal pate de verre

Pate de Verre

Deze techniek is mijn nieuwste uitdaging. Het ziet eruit als suikerglas, heel kwetsbaar maar toch verrassend sterk. Letterlijk vertaald betekent het “pasta van glas”. Bij dit proces meng ik fijngemalen glas met een bindmiddel/plaksel zodat een glaspasta ontstaat. Dit mengsel breng ik laagsgewijs in een mal aan. De mal is van een gipsmengsel gemaakt en is maar één keer te gebruiken. De glasdeeltjes smelten in de mal aan elkaar. De duur van de stook en de hoogte van de temperatuur bepalen het uiteindelijke effect.

Glas in lood

Glas in lood is een zeer oude techniek om stukken glas door middel van loodlijsten met elkaar te verbinden tot een raampaneel. Glas in lood is destijds gemaakt omdat een raam uit één stuk glas niet te maken viel.

Verre de Jeanette glas-in-lood